Spreekuur op afspraak

Welkom bij Tandheelkundig Centrum Nijmegen

Meijhorst 6011   /   6537 KV Nijmegen
024 - 344 2670   -   info@tc-nijmegen.nl
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.00 en 13.00 - 17.00 uur

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne

is essentieel om op latere leeftijd te kunnen genieten van een goed functionerend eigen gebit. Kinderen (al vanaf 2-3 jaar) worden door onze assistentes en mondhygiënistes vertrouwd gemaakt met de 'tandartsenpraktijk'. Spelenderwijs leren ze poetsen en raken ze gewend aan regelmatige gebitscontrole.

Belangrijke oorzaken van het verlies van tanden en kiezen zijn ziek tandvlees en gaatjes. Door een tijdige en adequate behandeling kan dit worden voorkomen. De mondhygiënistes in onze praktijk spelen hierbij een centrale rol. Zij kunnen U optimaal helpen door voorlichting en adviezen te verstrekken en preventieve behandelingen uit te voeren.

De mondhygiëniste kan u helpen

  • als u last heeft van tandvleesproblemen zoals rood, gezwollen of bloedend tandvlees of als er tanden of kiezen los gaan staan;
  • als u last heeft van tandsteen of aanslag;
  • als u regelmatig gaatjes in uw gebit heeft;
  • als u last heeft van een slechte adem of een vieze smaak in de mond.

Tot de werkzaamheden van de mondhygiëniste behoren:

  • preventieve behandelingen zoals fluoride applicaties;
  • gebitsreiniging - het verwijderen van aanslag, tandsteen en tandplaque;
  • sealen - het aanbrengen van een laklaag, vooral bij kinderen, zodat de diepe delen van de nieuwe kies beschermd zijn tegen gaatjes;
  • het polijsten van vullingen, zodat de tand makkelijker schoon te houden is;
  • het geven van een verdoving;
  • het vullen van kleine gaatjes.

Tandplaque

De vorming van tandplaque op tanden en kiezen kan een ontsteking veroorzaken aan de rand van het tandvlees. Deze beginnende tandvleesontsteking noemen we gingivitis. Als deze ontsteking lang genoeg blijft bestaan, breidt deze zich uit naar het daarondergelegen kaakbot. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen wordt daardoor langzaam afgebroken en uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen los gaan staan. Dit stadium noemen we parodontitis. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
 
Behandeling

Om parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplaque, van de tanden en kiezen worden verwijderd. Tandplaque en tandsteen in "verdiepte pockets" kunt u niet zelf verwijderen. Dit doet de mondhygiëniste voor u, met speciale instrumenten. Door een combinatie van voldoende poetsen en reinigen met ragers, floss of tandenstokers door uzelf en middels de gebitsreiniging door de mondhygiëniste verdwijnt de ontsteking meestal. Vervolgens kan het gezonde tandvlees zich weer vasthechten aan tanden en kiezen, waardoor de ruimte tussen tanden en tandvlees weer minder diep wordt. Tijdens de genezing kan het tandvlees zich wat terugtrekken en soms zijn de tandhalzen tijdelijk gevoelig door de behandeling. Deze gevoeligheid verdwijnt echter na enige tijd vanzelf.

Herbeoordeling

Door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging kan parodontitis genezen. Na enkele maanden volgt er een onderzoek om te kijken of en waar er eventueel nog parodontitis aanwezig is.